پدیده دوده زدن رادیاتور

معرفی به دوستان اشتراک گذاری

سیاهی دیوار بدلیل وجود دود نیست بلکه این هوای کثیف وآلوده است که باعبورازلابلای پره های رادیاتوروگرم شدن دربرخوردبامحیط مجاور ( دیوار،سقف،پرده و ... ) اثرسیاهی برجای می گذارد.

پدیده دوده زدن رادیاتور

افرادی که از شوفاژ استفاده میکنند اغلب از دوده زدن رادیاتور به دلیل سیاه شدن دیوارهای مجاور، سقف و پرده های نزدیک به رادیاتور شکایت دارند، البته این مشکل در محل خروج هوا از دریچه های توزیع هوای سیستم تهویه مطبوع با هواساز، بخصوص در گرمایش نیز وجود دارد، مکرراً این سوالات مطرح میشوند که اگرسوخت در دیگ شوفاژ سوزانده شده و دود حاصله هم از دودکش خارج می شود پس چرا رادیاتورها دود می زنند؟ آیا در لوله ها و رادیاتورها دود جریان دارد؟ یا نکند دود ناشی از احتراق همراه هوای خروجی از هواساز به اتاق وارد میشود!

آیا رادیاتور دود دارد ؟

در پاسخ باید گفت خیر! دود در گردش و جریان نیست بلکه این هوای کثیف و آلوده است که با عبور از لابلای پره های رادیاتور و گرم شدن در برخورد با محیط مجاور ( دیوار، سقف، پرده و ... ) اثر سیاهی بر جای میگذارد و در نقاطی که هوا به گرد و خاک آلوده است، اثرات گرد و خاک کاملاً مشاهده می شود، چنانچه هوا صد در صد خالص و عاری از آلودگی باشد مسلماً این سیاهی دیده نخواهد شد. 

برای اینکه دلیل این امر بهتر روشن شود باید به یونیزاسیون و مثبت و منفی شدن ذرات هوا در اثر حرارت اشاره نمود، هنگامی که هوای آلوده به ذرات مختلف ( از قبیل دوده، خاک و غیره ) از لا به لای پره های رادیاتور عبور نموده و گرم می شود، انرژی جنبشی پیدا کرده و نتیجتاً برخورد ذرات و مالش آنها با یک دیگر بیشتر میشود، همچنانکه مالش یک جسم که ربایی روی پارچه موجب باردار شدن جسم و جذب بعضی از ذرات به آن می شود، مالش ذرات هوا به یکدیگر نیز باردار شدن آنها را سبب می گردد، مقداری از این ذرات باردار پس از تمامی با دیوار، پرده و غیره به آنها چسبیده و به تدریج سیاه نشان می سازند، این کل ماجراست.

البته باید در نظر داشت که نوع پوشش دیوار یا سقف در میزان ایجاد این سیاهی اثر گذار است، رنگ های پلاستیک به مقدار کمتر و رنگ های روغنی یا اکرولیک بیشتر، سیاهی را به خود جذب خواهند کرد.

حتی در اثر گرمای هوای زیاد رنگ های روغنی تغییر رنگ بیشتری نسبت به رنگ های دیگر در اطراف خود پیدا می کنند که باعث تشدید سیاهی می شود و حتی در صورت استفاده از مواد پاک کننده لایه ی دوده پاک شود باز هم تغییر رنگ آن که به سوختگی رنگ معروف است، در بالای رادیاتور مشخص خواهد بود.

رادیاتور دوده زده

روش های عملی برای جلوگیری از دوده زدن رادیاتور و سیاه شدن دیوار و اجسام

برای جلوگیری از سیاه شدن دیوار و اجسام اطراف رادیاتور، راههای عملی عبارتند از: 

  1. بکارگیری فیلترهای با راندمان بالا در هواساز و فن کویل 

  2. استفاده از فیلتر روی رادیاتور که عبارت از پارچه نمدی مخصوصی است که روی دیوار نصب میشود و حدفاصل رادیاتور و دیوار را نیز پوشش می دهد. فیلتر رادیاتور شوفاژ قابلیت جذب ذرات معلق در هوا را داشته، و قابل شستشو میباشند، ضمناً روی راندمان حرارتی رادیاتور تاثیر منفی عمده ای نمیگذارند. 

  3. فاصله دادن رادیاتورها از دیوار تا حدامکان، این فاصله برای رادیاتورهای کم عرض حداکثر تا 15 سانتیمتر میباشد، رادیاتور های پنلی از این امتیاز برخوردارند. 

  4.  کابینت های چوبی دکوراتیو تاثیر بسزایی در کاهش راندمان حرارتی رادیاتور دارند به خصوص اگر در سر راه هوای ورودی به کابینت، فیلتر نیز قرار داده شود، در صورت استفاده از کابینت باید چند درصد به تعداد پره های محاسبه شده برای رادیاتور اضافه نمود. 

  5. کاهش دمای آب ورودی به رادیاتور که نتیجه آن کم شدن دمای هوا و نقصان انرژی جنبشی ذرات معلق درهواست. 

  6. پرهیز از باز کردن بی مورد پنجره ها و درها و به عبارت دیگر کاهش میزان ورود هوای آلوده، البته ورود مقدار معینی هوای تازه، مطابق طرح، ضروری است.

  7. انحراف هوای گرم شده از بالای رادیاتور، بطوریکه برخورد چندانی با دیوار، پرده و غیره نداشته باشد، این مورد با نصب یک طبقه یا طاقچه در بالای هر رادیاتور با فاصله ی 10 - 15 سانتی متر از سطح بالای رادیاتور که عرض هر طبقه حدود 3 سانتی متر بیشتر از لبه ی بیرونی رادیاتور با دیوار پشتی و طول هر طبقه کمی بیشتر از طول رادیاتور باشد و جنس آن  فیبر یا mdf باشد  مسیر جریان هوایی که مماس بر سطح دیوار بالا می رود کاملا مسدود شده و هوای گرم به سمت داخل اتاق هدایت می شود. 

  8. تمیز نگهداشتن محیط داخلی ساختمان، بخصوص لوازم و اثاثیه

نظرات

Captcha